07 feb  2010  Hem
Elöverkänsligas Riksförbund - www.feb.se
 Svenska Sidorna
 
Aktuellt
 
Kalender För aktuella arrangemang eller händelser se "Kalendern"

Lågstrålande zoner (frizoner)
aug 2003 Intresseförfrågan angående elfritt boende i lågstrålande zon 3 timmars färd norr om Stockholm (OBS! samma som i "Ljusglimten, men med förlängd svarstid till den 13/8!) 
aug 2003 Intresseförfrågan angående elfritt boende i lågstrålande zon i övriga Sverige ("Gröna Tornet")

Pressmeddelanden
06 dec 2006 Elöverkänsligas Riksförbund och Vågbrytaren anmäler Sverige till EU-kommissionen - läs hela anmälan (PDF)
17 feb 2003 Elöverkänsliga uppvaktar HO
10 sep 2002 Valenkät: Fem av sju riksdagspartier säger ja till lågstrålande zoner
15 mar 2002 Allt fler kräver frizoner
14 feb 2002 Tiotusen personer kräver frizoner
12 feb 2001 FEB uppvaktar Näringsdepartementet om mobiltelefoniutbyggnaden
nov 2000 IT-samhällets skuggsida

Forskning
26 aug 2001 EU om elektromagnetisk strålning och hälsorisker ( Elöverkänsligas Förbund )
Två färska rapporter från EU-parlamentets STOA (Scientific and Technological Options Assessment) beskriver på ett överskådligt sätt den oro som forskare såväl som allmänhet känner inför den snabba utbyggnaden av mobiltelefoni och den ökande elektrosmogen.

EUs STOA Rapporter om Elektriska Fält och Icke Joniserande Strålning
Elektromagnetiska fält och hälsa (Note N° 05/2001) (pdf - länk uppd. 2010-02-07)
Fysiologiska effekter och miljöeffekter av icke-joniserande strålning - Sammanställning av alternativ samt sammanfattning (pdf Mars 2001)  ( -vi letar fn efter ny länk, tv kan den hittas via ovanst. länk)
The physological and environmental effects of non-ionising electromagnetic radiation (pdf - den fullständiga rapporten på engelska - länk uppd. 2010-02-07)

29 maj 2001 ECOLOG-rapporten i Tyskland
I September 1999 fick ECOLOG Institutet i Hannover, efter en längre tids diskussioner med T-Mobil, ett dotterbolag till Deutsche Telekom, uppdraget att utvärdera det vetenskapliga kunskapsläget  om mobiltelefonins påverkan på hälsan. 
- Undersökningen överlämnades till T-Mobil i maj 2000, men av olika orsaker har dessa diskussioner ännu inte ägt rum. 
- I samband med omarbetning av den tyska lagstiftningen, "Skydd av Befolkningen för Elektromagnetiska Fält",så har ECOLOG-Institutet beslutat offentliggöra sina resultat. 
29 maj 2001 G.J. Hyland i medicinska tidskriften 'The Lancet'
Delar av artikeln "Physics and biology of mobile telephony" eller Mobiltelefonons Fysik och Biologi, publicerad av G J Hyland i Lancet 2000; 356: 1833-36.
Även om gränsvärdena för mobiltelefoni håller sig under eller skyddar för mikrovågsuppvärmning, så finns det forskningsresultat som visar att den lågintensiva pulsade strålning som används för närvarande kan ha svag icke-termisk påverkan. Ifall denna påverkan innebär skadlig inverkan på hälsan, så är nuvarande gränsvärden otillräckliga. Översikten granskar den möjligheten närmare.
12 feb 2001 Översikt av forskningsrapporter som påvisar att elektromagnetisk strålning påverkar gener, hjärta, nervsystem och fortplantning
Översikten har presenterats av doktor Neil Cherry för Nya Zeelands parlament i maj 2000 och för regeringarna i Italien, Österrike och Irland samt för Europaparlamentet i Bryssel i juni.
maj 2001 Stewart-rapporten maj 2000
Del av sammanfattningen av den engelska så kallade Stewartrapporten. Stewartkommittén gav råd till den brittiska regeringen när de på dess uppdrag granskat forskningen kring eventuella hälsoeffekter av mobiltelefoner och mobilmaster. De hävdar genom hela rapporten den försiktighetsprincip som man i Sverige med avseende på mobiltelefoni helt bortser ifrån.

Fallrapporter
14 nov 2001
Katrineholms
Kuriren
Telefonmasten är ett hot mot liv
Nu hänger min svårt elöverkänsliga dotters liv i luften igen. Hon har hyrt en stuga i ett och ett halvt år, hon har fått fly från sin födelsestad Stockholm. Varit tvungen. Nu har vi fått kännedom om att man vill sätta upp en mobiltelefonmast alldeles i närheten av hennes stuga i Katrineholms kommun. Efter ett första avslag har man överklagat till länsstyrelsen som på torsdagen gick på den sökandes linje.
nov 2001
Östersunds-
posten
Elallergin fick Siv att fly från sitt hem
litsböle, öp Siv Andersson från Litsböle är elallergiker. 
I augusti började mardrömmen och nu har hon flytt från sitt hem till en plats som är så gott som elfri. 
12 nov 2001
Västerbotten
Folkblad
Joakim bygger bort sin elöverkänslighet
SKELLEFTEHAMN (VF). Ett hem kan fungera med alla bekvämligheter utan el. Det har Joakim Pahlberg bevisat. Han har varit elöverkänslig sedan 1993. 
Med stor fantasi och arbetslust har han byggt om sitt hem för att kunna använda dator, kyl, frys, centraldammsugare, spis och stereo utan att må dåligt. 
12 nov 2001
arbetarbladet
...men Mariann varnar för de nya basstationerna
"Alla kommer att påverkas av strålningen"
GÄVLE. Vi är ett strå känsligare. När jag känner att min kropp reagerar påverkas också din kropp, även om du inte känner det. 
Vad Mariann Hillström, Elkänsligas förbunds kontaktman i Gästrikland, egentligen säger är att en utbyggnad av basstationer för mobil kommunikation, 3G, i Gävle kommer att påverka alla Gävlebor.
7 nov 2001
Katrineholms
Kuriren
Dubbla budskap från myndigheten
Flens kommun hjälpte Sonia Person med en ansökan om bostadsanpassningsbidrag för att elsanera huset. Samme tjänsteman som hjälpte henne med ansökan föreslog också kommunstyrelsens arbetsutskott att avslå den samma
7 nov 2001
Katrineholms
Kuriren
Elallergiker får inte hjälpen hon behöver
Sonia Person utanför Malmköping är dokumenterat elöverkänslig. Flens kommun vägrar dock att ge bidrag till en elsanering av hennes hus. Kommunstyrelsens arbetsutskott sade i måndags nej till hennes ansökan om bostadsanpassningsbidrag
31 okt 2001
Barometern
Elöverkänslig mår bäst utomhus
BYXELKROK.  Datorer, tv och mobiltelefoner är definitivt inget för Eva Englund sedan hon drabbades av elöverkänslighet. 
10 okt 2001
Piteå-Tidningen
Mast hotar förstöra Birgittas liv
KÄLEN. Birgitta Berglund, 55, lider svårt av elallergi. För två år sedan tvingades hon fly Piteå och bosätta sig långt ute i skogen. Nu ska en radiomast byggas 500 meter från huset - och Birgitta är rädd.
28 sept 2001
Corren
Elkänsliga letar lågstrålande boendemiljöer
LINKÖPING. Omkring fem platser i Ulrikatrakten testas just nu med syfte att hitta ett område, där elöverkänsliga personer kan bo.
16 juli 2001
Kristianstads-
bladet
Telemaster oroar elöverkänsliga - Marjatta Olsson önskar mastfri zon där don bor
Ont i huvudet, ögon som svullnar, intensiv hjärtklappning och flera dagars sängliggande. Det kan Marjatta Olsson från Östervång drabbas av i kontakten med ting som de flesta tar för givet i vardagen - tv, mobiltelefoner och dammsugare.
Hon är en av uppemot 10000 elöverkänsliga personer i landet.
Ytterligare ett orosmoment är de kommande årens utbyggnad av telemaster för mobiltelefoni.
18 feb 2001
Aftonbladet
...men Anne-Marie får bo i frizon
NÄSSJÖ. Som en trygg grön mur ramar skogen in det röda torpet.
Här får elöverkänsliga Anne-Marie Ståhl Franzén , 52 , sin frizon. 
Det har Nässjö kommun garanterat. Inga mobilmaster kommer att byggas i närheten av Anne-Maries fritidshus